Over microkrediet

Arm of rijk, we hebben allemaal behoefte aan financiŽle basisdiensten. We hebben allemaal financiŽle diensten nodig en maken er ook voortdurend gebruik van. We moeten sparen en lenen om onze eigen onderneming en inkomen te creŽren, we investeren in ons huis, moeten de onkosten van ons gezin betalen, zoals schoolkosten, feestjes, huurÖ Maar kansarme mensen en mensen met een laag inkomen worden vaak geweigerd door banken en de traditionele financiŽle dienstverleners. En wanneer ze niet geweigerd worden, worden ze wel geconfronteerd met forse kosten en een beperkte dienstverlening. Ze kunnen zich soms wenden tot informele geldschieters, maar die rekenen woekerprijzen voor leningen en zorgen dat de vicieuze cirkel van de armoede alleen maar meer problemen gaat opleveren voor de betrokkenen.

Een kleine lening van 10 tot 500 euro is precies wat arme mensen nodig hebben als investering in of werkkapitaal voor hun (nieuwe) kleinschalige onderneming.

Hobits en microkrediet

Hobits ondersteunt een kleine glas- en verfwinkel in Nairobi. Een kleine lening heeft het hierbij mogelijk gemaakt om een voorraad aan te leggen. De inkomsten van de verkoop worden nu gebruikt om inventaris op peil te houden en op korte termijn uit te breiden.  

Het Internationale Jaar van het Microkrediet van de VN

In 1998 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 2005 uit tot het Internationale Jaar van het Microkrediet als onderkenning van het feit dat microkredieten een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de armoede. ďMicrofinanciering is veel meer dan een simpel middel om inkomsten te genererenĒ zegt Mark Malloch Brown, hoofd van de UNDP. ďDoor kansarme mensen, en met name vrouwen, meer mogelijkheden te bieden, is het een van de belangrijkste mechanismen geworden om de doelen voor het millennium te realiseren.Ē
Lees hier meer